Każdy kraj ma swój unikalny zbiór przeróżnych rozporządzeń kulinarnych, który charakterystyczny jest tylko dla danego rejonu. Pod tym względem skonstruowany przez nas kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może bezsprzecznie ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz to pokaźniejsze uznanie również za granicą, o czym świadczyć mogą chociażby sukcesy wielu lokalnych restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.
Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na powierzchni dziejów osiedlały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne działania tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w dowolnym wypadku sprawdź prezentacja thermomix. Sztampowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnorodnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) i ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Polacy słyną z wypieków chleba oraz umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele potężnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny oraz jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz to częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych typów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.