Czemu należałoby jeść ryby oraz jakie wybrać?

Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż stanowią ważki składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różny. Dzisiaj, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet parę razy w tygodniu pod różnorodnymi postaciami. Może to być sztampowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, jednakowoż też ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to popularne potrawy ze śledzi solonych, których jest co bynajmniej tyle odmian, ile rejonów.

Odpowiednio każda postać, jaka w jakiś sposób absorbuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Sporo jada się sałatek śledziowych, a od czasu do czasu świeże, smażone śledzie. Renomą cieszą się również ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wyrafinowanego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli chcesz nabyć je w odpowiednie cenie, bez jakichkolwiek zahamowań wpadnij na sklep rybny. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, zwłaszcza ryby lepszych gatunków.

Kiedyś legendarny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby rodzaju panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bo są one sztucznie hodowane oraz, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze właściwie karmione. U co wrażliwszych konsumentów zjedzenie mięsa pangi sprawia odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like