Osoby cierpiące na różne nietolerancje i doświadczające wrażliwości na gluten lub nietolerancji przeważnie spożywają żywność bezglutenową. Dieta bezglutenowa jest zróżnicowana i obejmuje wszystkie rodzaje potraw, także słodycze i bezpieczne napoje.
Najlepsza żywność bezglutenowa nie powinna zawierać mąki lub płatków pszennych, jęczmiennych i żytnich oraz ich pochodnych. Ziarna te są głównym źródłem glutenu i powinny ich unikać osoby, u których zdiagnozowano celiakię lub osoby nietolerujące glutenu. Również osoby cierpiące na chorobę Hashimoto, autoimmunologiczną chorobę tarczycy, zwykle mają również wrażliwość na gluten, co powoduje u nich ból i stan zapalny żołądka.
Wrażliwość na gluten lub nietolerancja
Wrażliwość na gluten lub nietolerancja Nie ma zbyt wielu danych na temat przyczyn tej nietolerancji, ale ostatnie badania wykazały, że istnieje wyraźna różnica między warunkami związanymi ze spożywaniem glutenu. Nieceliakalna wrażliwość na gluten Celiakia Nietolerancja glutenu. Wiele osób, które nie cierpią na celiakię, może mieć wrażliwość na gluten. Niektórzy pacjenci skarżą się na ból brzucha zaraz po zjedzeniu pokarmów zawierających gluten, inni mogą je do pewnego stopnia tolerować, ale mogą mieć problemy ze wzdęciami i biegunką. popularne alergie i nietolerancje
Schorzenia te mogą przybierać różne formy u poszczególnych pacjentów. Na ogół ich objawy są łatwe do rozpoznania: Ból brzucha Skurcze Biegunka Zapalenie Wzdęcia Zmęczenie Problemy z równowagą W jakich pokarmach i preparatach występuje gluten Gluten jest białkiem specyficznym dla niektórych zbóż, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Większość produktów piekarniczych zawiera mąkę pszenną, a także gluten. Białko to można znaleźć również w różnych przetworach, sosach, słodach i marynatach, w których różne składniki mogą zawierać gluten.
Ciastka pszenne, Żyto i jęczmień. Makarony i kluski z mąki pszennej Pizza Ciastka i blachy do ciast Modyfikowana skrobia kukurydziana z dodatkiem skrobi pszennej Stabilizatory glutenu Słód na bazie pszenicy Słód na bazie jęczmienia stosowany jako środek słodzący Konserwy mięsne lub rybne z sosami zawierającymi gluten konserwanty i stabilizatory Niektóre owoce kandyzowane lub kandyzowane Konserwy warzywne ze stabilizatorami glutenu Wegetariańskie mięso lub kiełbasa, z białka pszennego Dressingi do sałatek Dressingi do sałatek
Najbardziej przystępna cenowo żywność bezglutenowa
Osoby cierpiące na gluten, które zawsze odczuwają ból, wzdęcia i problemy żołądkowe po spożyciu pokarmów na bazie pszenicy lub żyta, powinny unikać tych pokarmów.
Dieta bezglutenowa może być trudna, mimo że istnieje szeroka gama produktów bezglutenowych, które można bezpiecznie spożywać. Z większością przetworzonej żywności zawierającej gluten lub jego śladowe ilości, każdy na diecie bezglutenowej powinien polegać bardziej na domowych potrawach bez dodatku konserwantów i stabilizatorów. Oto co można bezpiecznie jeść dla osoby mającej problemy z glutenem.
Owoce i warzywa Wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne dla osób z wrażliwością lub nietolerancją glutenu. Należy je spożywać na świeżo lub przyrządzać w domu, gotować, piec lub prażyć.
Unikaj warzyw i owoców z puszki, które mogą zawierać gluten.
Rośliny strączkowe Wiele smacznych ziaren może zastąpić preparaty na bazie pszenicy lub jęczmienia. Na przykład bezpieczne do spożycia są: Fasola Groch Ciecierzyca Ekologiczna soja Mięso i ryby Każdy rodzaj mięsa, czy to drób, wieprzowina czy wołowina, jest bezpieczny do spożycia. Bezpieczne jest również mięso ryb, o ile jest przygotowywane w domu. Należy unikać mięsa z puszki, ponieważ może ono zawierać stabilizatory oraz słody na bazie pszenicy lub jęczmienia.
Jak schudnąć dzięki diecie bezglutenowej?
Niektóre choroby, takie jak celiakia lub nietolerancja glutenu, są przewlekłymi problemami, które mogą powodować pewne objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, ból brzucha i wzdęcia oraz wymioty, a także pewne niedobory składników odżywczych, które powodują utratę kości, neuropatię, krwawienie wewnętrzne , zaburzenia wątroby, pęcherzyka żółciowego, śledziony i problemy z płodnością. Jeśli masz któryś z tych stanów, jedynym sposobem na kontrolowanie i zapobieganie wystąpieniu objawów jest przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej.
Chociaż na rynku jest wiele produktów bezglutenowych, wiele z nich zawiera również zbyt dużo cukru, który może sprawić, że przytyjesz, a także zawiera mało błonnika, składników odżywczych, witamin i minerałów. Zamiast jeść te produkty, jedz tylko owoce i warzywa, bezglutenowe pełne ziarna, rośliny strączkowe, chude białkowe mięsa, orzechy, nasiona, niskotłuszczowy nabiał i zdrowe tłuszcze.
Kontroluj kalorie. Nawet jeśli cierpisz na chorobę taką jak celiakia lub nietolerancja glutenu, najlepszym sposobem na schudnięcie jest zwrócenie uwagi na całkowite spożycie kalorii i zmniejszenie go, aby zacząć tracić na wadze.
Aby schudnąć w bezpieczny sposób, zwłaszcza jeśli wcześniej schudłaś z powodu tych chorób, jedz 500 kalorii mniej dziennie. W ten sposób stracisz od ½ do 1 kg (jeden lub dwa funty) na tydzień. Powinieneś spróbować stracić wagę powoli i stopniowo, aby upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość składników odżywczych i utrzymujesz swój organizm w zdrowiu.
Zacznij od zapisania wszystkich pokarmów i napojów, które spożywasz w ciągu normalnego dnia i poznaj całkowitą ilość kalorii. Zmniejsz 500 z tej ilości, aby wyznaczyć nowy cel kaloryczny, który pomoże Ci schudnąć. Nie należy spożywać mniej niż 1200 kalorii, ponieważ ryzykujesz, ekstremalne zmęczenie i inne skutki uboczne.